“Онези, за които се пишат легенди са самите легенди” Coco Chanel

15 01 “Онези, за които се пишат легенди са самите легенди” Coco Chanel

Chanel fashion“Всяко превъзходство по правило води до изолация!”

Има жени, които срещаш в живота си и гледаш на тях като модна енциклопедия – за стил, женственост и харизма, характерни само за една истинска дама. Защото не е достатъчно да бъдеш от женски пол, нужно е да бъдеш истинска дама. Споделям тези три, важни за мен, характеристики, защото живеем във време, в което красотата се постига лесно, но за жалост не всеки може да се похвали със стил и харизма. А женствеността? Тя леко започва да се позагубва, в извечната битка между половете. Битка за самостоятелност, равноправие и еманципация.

Такава е и дамата инспирирала тези мисли – силна, еманципирана, но преди всичко много женствена. Подарила толкова стил на съвременната мода… “Великата Мадмоазел” – Габриел Коко Шанел.

Chanel bookВ навечерието на коледните празници, получих прекрасен подарък от моя съпруг, който познава очарованието ми от CHANEL . Той познава и още по-голямото ми влечение към книгите. И по точно, силата на текстовите послания. Обичам да получавам книги, за мен те са като картичка към подарък. Носят толкова много енергия, подарени слова, носещи желание за живот. chanel lipstick

Цитатът на CHANEL, с който избрах да започна  “Всяко превъзходство по правило води до изолация!” …. изразява най-силно образа на най-влиятелната фигура в модата, и не само, на 20-ти век.

Gabriel Coco ChanelНадзъртайки в “Животът и отблизо” разбираме, че зад образа на силната, властна и еманципирана жена, се крие дете, което цял живот е копнеело за ласки, внимание и любов. Не мога да отрека, че се възхищавам от личностното изграждане на едно обикновено момиче, превърнало се в легенда. Тежко и злощастно детство, белязва завинаги живота на Габриел. Утеха и една красива, паралелна виртуалност, тя създава в любовните романи, които нощем чете. Нейният оазис, подаряващ и красиви мигове, който я води напред и я учи “на любов”.chanel_make up

chanel mascaraChanel blush

Написани са много статии за мислите, които е споделяла в живота си, легендарната Коко. Споделям с вас, онези няколко съвета, които лично аз се старая винаги да спазвам и да си припомням:

“Парфюмът е невидим, незабравим, главен моден аксесоар.  Той оповестява появата на жената и продължава да напомня за нея, когато тя си е отишла”.

”Къде трябва да се поставя парфюмът?Там където искате да бъдете целунати”.

“Колко много безпокойства изчезват, когато човек реши да бъде не нещо, а някой”.

Chanel Lady

“Жената трябва да смесва фалшивото с истинското. Харесвам имитациите защото намирам такива бижута за провокативни, и намирам за позорно да се разхождаш с милиони около врата си, защото си богат. Целта на бижуто не е да накара жената да изглежда богата, а да я направи красива. Две различни неща”. Коко Шанел

Chanel necklace peral Chanel leather necklace

Според автора на богатата биографична книга за Коко Шанел, Лиза Чани, източник на грандиозния успех на Габриел е инстинктивният усет към новата епоха и предугаждането на това, от което се нуждае публиката, така както и до днес брилянтно се справя Карл Лагерфелд. Книгата проследява детайлно всеки миг от живота на Шанел, като анализира случките, действията и срещите, които са водели напред талантливата дизайнерка. Без образование, но с неуспорим интелект, Габриел изгражда империя, разчитайки единствено на себе си.

Вярата на Габриел, че е дошла на тази земя с определена цел, я води до величието и успеха. “Работа върху ново общество”, това е нейното завещание. Дрехите са само видим аспект на много по-дълбоки и важни промени, които помага да се случат, споделя авторката.

legacy stay classy

“По време на необикновеното й и нестандартно пътуване – от окаяна бедност до един нов вид блясък – Шанел помага да се изгради самата идея за модерната жена и казва: “Затова съм родена, затова успях!”” (Лиза Чани)

F_gal Daniel Wellington Watch

Изчистени линии, перли, стилизирани къдрици и божествен аромат…и така докрая!

coco chanelИ така, Приятели… аз продължавам с четенето. Това бе малка част от впечатленията и мислите, които тази личност провокира в мен. Жената, която ни накара да се влюбим в “новото черно”, да оценим гениалността на изчистения дизайн, красивите бижута и шикозни шапки, като бъдем най-женствени в нашата малка черна рокля…

Fgal

Comments

comments

No Comments

Post A Comment