Що е то гола торта и как да я направим вкусна и ефектна?!

09 05 Що е то гола торта и как да я направим вкусна и ефектна?!

Лека-полека еуфорията от юбилея ми започна да преминава. Днес искам да ви разкажа за един от специалните акценти на всеки рожден ден – тортата и как трябваше да стана на 30 години, за да се реша да направя своята първа торта в живота си! Е, добре, поизлъгах! Направих крема, сглобих я и украсих с любимите си цветя! С блатовете някак си реших да не експериментирам, защото честно да си призная ме беше страх и прецених, че не е хубаво да се гавря с гостите си, точно на такъв празник. Все пак беше паметно парти!!!

И така, готовите блатове получих от най-доверения ми човек и най-добрият сладкар в града – Силвия.. Любима, благодаря ти, че си ми такава подкрепа във всеки експеримент. След като роклята беше избрана и категорично трябваше да бъде обсипана с романтични полски цветя и рози, изборът за торта бе изключително лесен. Моделът, който отлично пасваше на нашето градинско парти и на тоалета ми се оказа така модерната в последно време – “гола торта“.

Защо гола? Защото при този модел, изцяло забравяме за тежката глазура и се оставяме на чара на несъвършенството! Оставяме се на въображението и отрупваме тортата си с любимите сезонни цветя и плодове.  В моя случай, само цветя! Щеше да е хубаво да добавя и малко ягоди, но нещо не се престраших с етажирането на тортата и реших да не рискувам. Сигурна съм, че вие сте по-смели и задължително ви съветвам да пробвате.

Какво ни е нужно, за да си направим един вкусен букет под формата на гола торта?! Пишете:

БЛАТОВЕ:

За блат с размер 26 см са ви нужни 4 яйца, 240 гр захар, която разбъркваме до пухкавост. След което добавяме 200 гр разтопено масло. След това усърдно се заемаме да пресеем 260 гр брашно, 1 п. бакпулвер и 4 ванилии. Следващото нещо, което трябва да направим е да добавим маслото в яйцата и захарта, после и сухите съставки и разделяме получената смес на 3 части. Тогава изливаме в подготвената форма и размазваме гладико и равномерно. Споделям ви съотношението и инструкциите за 3-етажна торта, които получих аз, въпреки че не рискувах да ги изпека, за да няма фал в последния момент.
КРЕМ 
1.5 кг. маскарпоне, посъветваха ме да си купя Dе Lucia и вкусът наистина беше страхотен, препоръчвам.
400 мл. течна растителна сметана
500 гр. пудра захар
Усърдно разбъркване с миксера до смес, на която със сигурност няма да устоите и постоянно ще облизвате пръсти. Дойде и момента, в който да сглобим приготвените продукти и да позамажем нашата “гола торта”.
За целта си пригответе:
подложки за торта
сламки (те ще ви бъдат нужни, за да направите конструкцията здрава и устойчива, а по късно да прибавите и цветята)
прозрачно фолио
сладкарски пош или удобна шпатула

Дойде време и за моята любима част и основната причина поради която избрах да направя гола торта за един наистина специален повод. ЦВЕТЯТА. Тук изборът е толкова богат, колкото богато е въображението ви!
Аз си закупих 11 бр рози от Кауфланд за 5.90 лв и след това се развихрих в един цветарски магазин с останалите цветя – хризантеми, гипсофил и фрезии. Мой съвет е да прибавите и аранжирате към цветята малко сезонни плодове, в случая аз имах възможността да прибавя ягоди, но не знам защо се отказах в последния момент.
ВАЖНО:  При поставянето и аранжирането на цветята в тортата трябва задължително да обвиете всяко стебълце в прозрачно фолио, за да няма пряк контакт с тортата. Тук ви съветвам ако харесвате теменужки да отидете до някои специализиран магазин и да си закупите ядливи теменужки или други цветя, които освен за красота, после може да похапнете. Ако не ви се занимава да обвивате всяко цветче, трябва да срежете малко сламки, които да пъхнете допълнително в тортата и в тях да поставите цветята.

Искрено се надявам да ви хареса и вдъхнови да изненадате себе си или любим човек, с нещо лично приготвено от цялото ви сърце! Да ви е сладко!

FGal

Comments

comments

No Comments

Post A Comment